Do góry

Przekąski Przepis na:

swojski majonez

swojski majonez

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7301

Dodano:

Odsłon: 8202

jak się ma sklerozę to trzeba sobie jakoś radzic :))

Składniki

  • 1 żółtko
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • szczypta soli
  • ocet lub sok z cytryny
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajko sparzyc. Do miseczki wbic żółtko i dodac łyżke musztardy, ubijac mikserem, po trochu dodawac olej nie przerywając ubijania. Gdy zużyjemy cały olej i mamy już ubity gęsty majonez możemy go delikatnie posolic i wybielic dodajac trochę octu lub soku z cytryny. Jak dodamy ocet lub cytrynę majonez zrobi się trochę rzadszy.

  2. A gdy nam się zdarzy i majonez nam się zważy to możemy go jeszcze uratowac. Do miseczki dajemy żółtko i ubijamy jak poprzednio tylko zamiast oleju dajemy ten oważony majonez i ubijamy. Z podanych składników wyszło mi 330 ml majonezu (koszt ok 2 zł.).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma72 22 stycznia 2013 ja nie dodaję octu - żeby nie był za ostry dodaję pół łyżeczki cukru - jajko natomiast daję w całości a na koniec dodaję łyżeczkę kwaśnej śmietany :) palce lizać

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 21 stycznia 2013 Panka dzięki za radę wypróbuję :) Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 21 stycznia 2013 moja babcia ucierała ręcznie, ale ja idę na łatwiznę :)) Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

panka 20 stycznia 2013 Bardzo często robię swojski majonez, jest o niebo lepszy niż ten kupny. Mogę coś poradzić ? Najpierw ucieram żółtko, musztardę i odrobinę octu a dopiero potem małymi kroplami olej. Ocet powoduje , że majonez nie ma prawa się zważyć. Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 20 stycznia 2013 Bardzo dobry przepis na swój majonez,bardzo często taki robię,ale zawsze ucieram ręcznie .teraz za twoim przykładem wypróbuję mikserem .
Taki majonez na pewno jest zdrowszy ,niż kupny.Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 20 stycznia 2013 ja właśnie zapomniałam kupic, a potrzebowałam do surówki :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 20 stycznia 2013 ja właśnie zapomniała kupic,a potrzebowałam do surówki :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 20 stycznia 2013 Jak mi braknie,lub nie mam to też robię taki majonez,jest pyszny:)5

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 20 stycznia 2013 zawsze mnie korciło by zrobić taki domowy majonez, wykorzystam Twój przepis wobec tego :))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń