Do góry

Śniadania Przepis na:

Swojski Serek Topiony Jak u Babci.

Przepis dnia 2019-03-15
Swojski Serek Topiony Jak u Babci.

Autor:

Przepisów i artykułów: 476 Ocena: 8610

Dodano:

Odsłon: 7161

Serek topiony własnej roboty,właśnie taki robiła babcia,tylko wersja z kminkiem,a u mnie z koperkiem,chłopaki nie lubią kminku,ja też nie przepadam.Do takiego serka można dodać swoje ulubione dodatki.

Składniki

  • 1 kostka twarogu półtłustego
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 łyżka masła
  • 1 żółtko
  • garść posiekanego koperku
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Twaróg wrzucić do miseczki,wsypać sodę i sól(sól do smaku można dać mniej lub więcej),dobrze rozgnieść widelcem i wstawić do szafki na 1-2 godz.aż zacznie zmieniać kolor.

    Metody są dwie można zrobić taki serek na parze,lub na patelni.
    Na patelnie wrzucić masło,gdy się roztopi wrzucić twaróg,dać śmietanę i smażyć na średnim ogniu,aż twaróg zrobi się płynny,trzeba cały czas mieszać i ugniatać łyżką,wrzucamy żółtko i posiekany koperek,lub ulubione dodatki,dokładnie mieszamy,gdy zacznie bulgotać,przelewamy do miseczki,odstawiamy do przestygnięcia,serek się ściągnie i będzie idealny na kanapki.
    Na zdjęciu w towarzystwie swojskiego chlebka :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ciacho50 15 marca Również robię bez sody. Ciekawi mnie smak z tym dodatkiem. Kminek i serek dojrzewa dłużnej i pachnie pięknie. Sąsiedzi są zadowoleni :)No ale wszystkim nie dogodzi :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 14 marca O mniam! Ale pyszności! Smaki dzieciństwa :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 14 marca Ciekawy pomysł,nigdy nie dodawałam sody,a takie serki jadłam całe życie.Serek nastawiało się by zaczął "pachnieć" potem się smażyło.A co ma dać soda? Ciekawi mnie:) Odpowiedzi: 2 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 marca Jest dokładnie tak, jak piszesz. Babcia taki robiła i koniecznie z kminkiem :) Super smak, który zawsze się pamięta, pycha :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 13 marca Nigdy swojskiego serka topionego nie robiłam. Ten wygląda pysznie.:) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SprytnaChochla 13 marca Dla mnie to nowość, ale chętnie wypróbuję bo wygląda ciekawie Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 13 marca Dle mnie to nowosc, nigdy nie jadlam a jak tak piszesz to musi byc barddzo smaczny! Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń