Do góry

Dania główne Przepis na:

Syrniki czyli placuszki twarogowe z kuchni rosyjskiej

Syrniki czyli placuszki twarogowe z kuchni rosyjskiej

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 965

Dodano:

Odsłon: 12330

Pyszne, twarogowe placuszki. Miękkie i sycące. Polecam na przekąskę, śniadanie bądź ciepłą kolację.

Składniki

  • 500g białego sera, u mnie półtłusty
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 150g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • ew. cukier puder do posypania bądź dżem
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski włożyć twaróg i rozgnieść widelcem. Dodać jajka, cukier i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać.

  2. Do masy dodać 3/4 mąki i wyrobić ciasto. Może ono trochę się kleić ale tak ma być. Nie dodawajmy więcej mąki bo placuszki wyjdą twarde.

  3. W pozostałej mące obmączyć sobie dłonie i ciasta odrywać po kawałku i formować placuszki.

  4. Na patelni rozgrzać olej i smażyć nasze placuszki na złoty kolor z obu stron. Podawać posypane cukrem lub z ulubionym dżemem bądź też innymi dodatkami jak np. syrop klonowy.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mati1 09 listopada 2015 no powiem że ciekawy przepis i smacznie wyglądają będą gościc na moim stole Odpowiedzi: 1 ▼

16 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń