Do góry

Przetwory Przepis na:

Syrop buraczany - zastępuje melasę

Syrop buraczany - zastępuje melasę

Autor:

Przepisów i artykułów: 426 Ocena: 6032

Dodano:

Odsłon: 324

Z młodych buraczków dobrze jest zrobić sobie syrop buraczany. Wykorzystamy go do barwienia mas tortowych , bitej śmietany , napoi alkoholowych . Zastępuje melasę.

Składniki

  • 1 młody burak cukier 4-5 łyżek cukier waniliowy 1 łyżeczka ( opcjonalnie)
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Wybieramy młody , nieduży burak .
    Burak obieramy i ścieramy na tarce o drobnych lub średnich oczkach.
    Starty burak wkładamy do słoiczka zasypujemy cukrem , przykrywamy.
    Możemy dosypać cukier waniliowy.
    Odstawiamy i trzymamy 24 godziny w temperaturze pokojowej , następnie przecedzamy.
    Uzyskany syrop wykorzystujemy do barwienia mas tortowych , bitej śmietany , dodatek do napojów alkoholowych , kawy , herbaty , może zastąpić nam miód .
    Przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiczku kilka dni.
    Może i więcej u minie szybko schodził więc nie wiem na pewno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń