Do góry

Przetwory Przepis na:

Syrop-konfitura z płatów dzikich róż

Syrop-konfitura z płatów dzikich róż

Autor: olina102

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 337

Dodano: 09.09.2011

Odsłon: 5187

Przepiękny zapach i kolor. Dodatek do herbaty zimą.

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do gara w którym gotuję bigos czyli jak największym wlewam na 10 cm wody. Wsypuję cukier i gotuję, potem wrzucam garściami płatki aż po brzegi garnka ( jak na zdjęciu ). Gdy opadają dosypuję nowe. Aż wszystkie się zmieszczą. Dolewam wody, ale nie za dużo. Gdy wszystkie zmienią kształt na farfoclowaty, wtedy wlewam sok z cytryn. Dalej gotuję na małym ogniu bardzo często mieszając. Gdy wszystko się przegotuje i ma konsystencję gęstego syropu ( jak za gęste dolać wody ) blenderem miksuję na masę nawet nie za bardzo zmieloną. Jeszcze raz doprowadzam do wrzenia i przekładam do niewielkich słoiczków, które po zakręceniu przewracam do góry dnem. Wyjątkowym osobom wręczam w formie prezentu. Ale reszta dla mnie:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

malga8 10 września 2011 jak ja chcialabym miec te konfiture, ale skad wziasc tyle platkow roz..... tu gdzie mieszkam nie spotykam dzikich roz...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

olina102 10 września 2011 Ja żegluję po jeziorze Jamno, które leży nad morzem, i na tych piaszczystych brzegach jest morze krzewów róż. Więc cumujemy i chodu. Ostatnim razem śpiewałyśmy sobie piosnkę-Zachodźże słoneczko, skoro masz zachodzić...itd.:)Idealna. Bardzo często przy wejściach na dzikie plaże nadmorskie rosną dzikie róże. Ahoj!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Manuela73 10 września 2011 Wyobrażam sobie ten piękny kolor i zapach:))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amidalla 09 września 2011 Jestem pod wrażeniem:) Ale skąd tyle płatków różanych... Zazdroszczę strasznie pomysłu i możliwości wykonania:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń