Do góry

Przetwory Przepis na:

Syrop-konfitura z płatów dzikich róż-gotowy

Syrop-konfitura z płatów dzikich róż-gotowy

Autor: olina102

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 337

Dodano: 10.09.2011

Odsłon: 4359

Pyszności

Składniki

  • płatki róż, pół kg czyli 2 worki 30 l na śmieci pęłne płatków cukier, 3 lub 4 szklanki sok z cytryny, z 3
  • płatki róż,, pół kg czyli 2 worki 30 l na śmieci pęłne płatków
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do gara w którym gotuję bigos czyli jak największym wlewam na 10 cm wody. Wsypuję cukier i gotuję, potem wrzucam garściami płatki aż po brzegi garnka ( jak na zdjęciu ). Gdy opadają dosypuję nowe. Aż wszystkie się zmieszczą. Dolewam wody, ale nie za dużo. Gdy wszystkie zmienią kształt na farfoclowaty, wtedy wlewam sok z cytryn. Dalej gotuję na małym ogniu bardzo często mieszając. Gdy wszystko się przegotuje i ma konsystencję gęstego syropu ( jak za gęste dolać wody ) blenderem miksuję na masę nawet nie za bardzo zmieloną. Jeszcze raz doprowadzam do wrzenia i przekładam do niewielkich słoiczków, które po zakręceniu przewracam do góry dnem. Wyjątkowym osobom wręczam w formie prezentu. Ale reszta dla mnie:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 12 września 2011 A... znalazłam poprzedni przepis z proporcjami 20 przepisów wcześniej. Może jednak dopisz również tutaj te proporcje, bo nie każdy się cofnie i znajdzie ten poprzedni, a byłoby szkoda, bo brzmi smakowicie...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 12 września 2011 Nie rozumiem, a gdzie proporcje składników ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

olina102 11 września 2011 Tutaj jest efekt końcowy. Opis podałam w moim wcześniejszym przepisie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

olina102 11 września 2011 Napisałam we wcześniejszym przepisie. A tutaj dodałam drugie zdjęcie.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

malga8 10 września 2011 ta konfitura to moja jedyna ulubiona, ale nie napislas jak sie do niej zabrac...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń