Do góry

Przetwory Przepis na:

Syrop lipowy

Syrop lipowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 36

Dodano:

Odsłon: 4991

Mając to szczęście, że na moim podwórku rośnie dorodna lipa, postanowiłam zrobić syrop lipowy. Dobry na zimę na przeziębienia ale i do herbatki - zawsze.

Składniki

  • ok.30 g kwiatu lipy z przylistkami
  • 1 l - 1,5 l wody
  • ok. 0,5 kg cukru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zerwane kwiaty lipy z przylistkami umieścić w misce, odstawić na 2-4 godziny najlepiej na dworze aby wszelkie owady opuściły kwiaty.
    Po 2-4 godzinach kwiaty z przylistkami umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. 30 minut.
    Po 30 minutach garnek zdjąć z ognia i odstawić na 24 godziny.

  2. Po 24 godzinach odcedzić wywar lipowy. Zagrzać a następnie dodać cukier.
    Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż do uzyskania
    konsystencji syropu.
    Gorący syrop przelać w wyparzone wcześniej butelki. Nie pasteryzować.
    Nie otwierany syrop przechowuję na półce w spiżarce, otwierany w lodówce.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 08 lipca 2016 A jak go przechowywać? Można po prostu na półce, czy trzeba w lodówce? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń