Do góry

Przetwory Przepis na:

Syrop malinowy

Syrop malinowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 307 Ocena: 3304

Dodano:

Odsłon: 2189

Syrop pachnący latem, pełen smaku i aromatu malin, słodki i gęsty. Zimą dodaję go do rozgrzewającej herbaty, wzbogacam malinami napar z czystka (ponieważ wraz z malinami działa jeszcze lepiej), polewam syropem budynie i kaszki. Taki miły, domowy comfort food. Podane proporcje wystarczą do napełnienia 5 butelek o pojemności 300 ml.

Składniki

  • 1 kg malin
  • 1 litr wody
  • kilkanaście liści malin (niekoniecznie, ale ich dodatek podkreśla malinowy aromat)
  • 1 łyżeczka kwasu L-askorbinowego, można ewntualnie pominąć, ale warto dodać
  • 1 kg cukru, ale jeśli naprawdę musisz unikać cukru – użyj miodu (który straci niestety swoje walory zdrowotne podczas gotowania
  • ewentualnie 1 łyżka pektyny jabłkowej – jej dodanie pozwoli uzyskać nieco bardziej gęsty syrop, idealny do polewania legumin i p
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Nazbieraj kilogram malin albo kup już zebrane.

  2. Maliny wrzuć do garnka (ja nie myję malin, ale są to nasze własne owoce – jeśli maliny kupujecie, to chyba jednak lepiej je delikatnie opłukać poprzez umieszczenie na sicie i kilkukrotne zanurzenie w misce z wodą – tak delikatne potraktowanie pozwoli zachować owoce w całości, nieuszkodzone nie puszczą soku, który musiałabyś/musiałbyś wylać wraz z wodą z płukania). Dodaj liście, najlepiej związane nitką, aby łatwiej było je wyjąć z garnka (ale tylko wtedy, gdy planujesz dalsze wykorzystanie odcedzonych malin). Owoce zalej wodą, wsyp kwas L-askorbinowy i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut, przykryj i pozostaw na 24 godziny. Dodatek witaminy C ułatwia zachowanie zawartych w malinach związków aktywnych, a także poprawia smak syropu, dodając kwasowości.

  3. Po upływie 24 godzin przecedź uzyskany sok przez sito wyłożone tetrą i odciśnij maliny dokładnie (nie odciskaj, jeśli chcesz jeszcze zrobić dżem, o którym piszę na blogu - jako produkt uboczny). Do uzyskanego płynu dosyp kilogram cukru, którego część możesz wymieszać z pektyną (jabłkową) dla uzyskania gęstszego syropu. Dodatek pektyny wymyśliłam rok temu, chcąc uzyskać syrop malinowy tak gęsty, jaki pamiętam z dzieciństwa, ale bez gotowania godzinami. Udało się, teraz więc pektynę dodaję do każdego wyrobu owocowego, który chcę trochę zagęścić w naturalny sposób. Trzeba ją wymieszać z cukrem i dodawać do płynu bądź dżemu intensywnie mieszając, ponieważ ma tendencję do zbijania się w grudki. O ile w dżemie małe grudki nie będą przeszkadzać, o tyle w syropie nie są pożądane. W razie wpadki można całość przetrzeć przez sito.

  4. Zawartość garnka z sokiem, cukrem i pektyną zagotuj, podtrzymaj wrzenie przez 2-3 minuty i rozlej do wyparzonych wcześniej butelek lub słoików, zakręć. Postaw na jakiejś desce, nakryj ręcznikiem lub kocykiem i pozostaw do powolnego wystudzenia. Tak zabezpieczonego syropu nie trzeba już pasteryzować.

    Syrop ma działanie rozgrzewające, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe (głównie z powodu obecności kwasu salicylowego, takiego jak w syntetycznej aspirynie), a ponadto wzmacniające ze względu na wysoką zawartość wielu minerałów i witamin. Wszystkie wyroby malinowe zachowują większość właściwości surowego owocu.

  5. Z niezbyt dokładnie odcedzonych malin możesz zrobić pyszny dżem z dodatkiem kwaśnych jabłek. Ale to już tylko produkt uboczny, o którym można przeczytać na blogu. Zapraszam!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń