Do góry

Przetwory Przepis na:

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 4007

Dodano:

Odsłon: 9682

dziś przychodzę do Was z przepisem na super syropek, sok z kwiatów czarnego bzu. Jest to idealny dodatek do herbaty, czy zimnej wody-super orzeźwia, świetnie smakuje, ma dużo witamin i właściwości zdrowotnych. Między innymi pomaga na przeziębienie, wzmacnia, usuwa stany zapalne itp. Gorąco polecam. Teraz bez zaczął kwitnienie, więc mamy najlepszy czas na zrobienie syropu. Jest tego wart :) Smakuje świetnie-gorąco polecam

Składniki

  • -około 20-25 kwiatów czarnego bzu
  • -1,5 cytryny
  • -1,25 litra wody
  • -750g cukru
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kwiaty czarnego bzu należy zbierać w pogodny, suchy dzień-najlepiej do południa. Zbieramy je delikatnie by nie strząsać najważniejszego dla nas pyłku. Polecam ścinać je nożyczkami.

  2. Kwiaty następnie ścinamy do garnka (bez dużych zielonych części) oczywiście uprzednio dokładnie je oglądamy, czy nie ma na nich robaczków.

  3. W garnku zagotowujemy wodę, cukier oraz pokrojoną na plastry-dokładnie umytą cytrynę.

  4. Całością zalewamy kwiaty i ponownie zagotowujemy. Gotujemy kilka minut i wyłączamy gaz. Całość zostawiamy w chłodnym miejscu na około 24h.

  5. Następnie całość przecedzamy przez drobne sitko lub pieluchę i ponownie zagotowujemy.

  6. Tak wygląda po przecedzeniu

  7. Przelewamy gorący sok do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.

  8. Następnie na dno garnka dajemy ściereczkę, ustawiamy na niej słoiki, zalewamy do połowy ich wysokości wodą i chwilkę pasteryzujemy. Dzięki temu taki sok może stać bardzo długo :)

  9. I gotowe :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kashmirr 29 maja Nie baldachimy tylko baldachy. Po co stawiać słoiki do góry dnem przed pasteryzacją?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń