Do góry

Przetwory Przepis na:

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Autor: wiesia01

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 165

Dodano: 06.09.2012

Odsłon: 5555

smaczny zdrowy

Składniki

  • 15-20 sztuk średniej wielkości kwiatostanów czarnego bzu 1 l wody 1 kg cukru 1 cytryna - wyszorowana i sparzona p, 1 łyże
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagotować wodę z cukrem, kwaskiem cytr. i cytryną - wystudzić, Dać do tego kwiaty bzu zerwane w suchy słoneczny dzień, bez ogonków, NIE PŁUKAĆ gdyż najwięcej cennych składników znajduje się w pyłku. Zostawić na 48 godz. Po tym czasie zlać sok, przelać do słoików i pasteryzować lub zagotować i wlewać do wyparzonych słoików ,zamknąć i odwracać do góry dnem.

  2. Ja troszkę zmodernizowałam przepis z połowy cukru i odrobiny wody (kilka łyżek) zrobiłam karmel, który połączyłam z wodą z cukrem, ale BARDZO!!!! ostrożnie,

  3. No cóż, ale przepis do wykorzystania w przyszłym roku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń