Do góry

Przetwory Przepis na:

Syrop z kwiatów czarnego bzu (na 2 litry syropu)

Syrop z kwiatów czarnego bzu (na 2 litry syropu)

Autor: Maya1969

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 63

Dodano: 20.05.2014

Odsłon: 3055

Na pewno zdrowy.

Składniki

  • 20 kwiatostanów czarnego bzu
  • 900 g cukru
  • 1200 ml wody
  • 2 niewoskowane, niepryskane cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wodę zagotuj z cukrem, odstaw do lekkiego ostudzenia, dodaj kwiaty i pokrojone w cienkie plasterki cytryny, przykryj, odstaw. Następnego dnia przecedź przez gęste sito i muślin, przelej do butelek, zakręć/zakorkuj i odstaw w chłodne miejsce. Syrop trzymany w lodówce powinien wytrzymać do przyszłorocznych zbiorów.

  2. Jeśli przed odcedzeniem wyjmiesz cytryny i zalejesz je wodą możesz cieszyć się pierwszą bzową lemoniadą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 01 czerwca 2014 Bardzo ciekawy syrop. Szkoda że bez zdjęcia, bo z chęcią bym go "oblukała" ;) Lubię widzieć to co zamierzam wypróbować.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń