Do góry

Przetwory Przepis na:

Syrop z kwiatów lipy

Przepis dnia 2018-06-14
Syrop z kwiatów lipy

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 2738

Dodano:

Odsłon: 10237

Drzewa lipowe obecnie obficie kwitną i jest najlepszy czas by przygotować taki właśnie cudnie pachnący syrop :)

Składniki

  • -100-120g kwiatów lipy (w pełnym rozkwicie, bez liści i łodyg)
  • -900ml wody
  • -750g cukru
  • -1 średnia cytryna
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kwiaty lipy obieramy z łodyg i liści. W garnku zagotowujemy wodę, cukier oraz umytą i pokrojoną w plastry cytrynę.Gdy się zagotuje wrzucamy do niej kwiaty lipy, całość mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 48h w chłodne i ciemne miejsce, a gdy są upały to do lodówki.

  2. Po upływie 48h przecedzamy wszystko przez gazę.

  3. Kwiaty wyciskamy i tu kończy się ich rola.

    Syrop zagotowujemy i gorący przelewamy do wyparzonych słoiczków.
    Słoiki zakręcamy.

  4. Na dno garnka dajemy ręcznik papierowy, układamy na nim słoiczki i wlewamy wodę do połowy słoiczków.
    Pasteryzujemy na małym ogniu 10 minut.

  5. Studzimy i gotowe :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 13 czerwca Nie miałam jeszcze okazji próbować takiego syropu. Ale muszę zrobić choćby na próbę po to podobno bardzo zdrowa mikstura. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 czerwca Ale lipa ;) U nas siostra robi podobne, a lip w okolicy mamy dużo. Pyszna rzecz, z herbatą super smakuje :D Odpowiedzi: 2 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń