Do góry

Dodatki Przepis na:

Syrop z mięty na zimę – aromatyczny i pyszny

Syrop z mięty na zimę – aromatyczny i pyszny

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 73603

Dodano:

Odsłon: 4553

Witam serdecznie, chciałabym się podzielić przepisem na pyszny i aromatyczny syrop miętowy. Z którego możemy przygotować pyszne i orzeźwiające napoje, możemy go dodać do herbaty, deseru, koktajlu. Polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • z podanej porcji wyjdzie około 1 L syropu
  • około 60 gramów świeżej mięty (listki i młode łodyżki)
  • 600 ml wody
  • 600 g cukru
  • skórka z jednej cytryny
  • opcjonalnie sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • wyparzone słoiczki lub buteleczki
  • gaza
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję miętę, dokładnie wypłukaną miętę przekładam do pojemnika blendera, dodaje trochę wody (dzięki temu będzie łatwiej rozdrobnić miętę), i rozdrabniam.

    Następnie do garnka wsypuję cukier, wlewam pozostałą wodę, dodaję obraną skórkę z cytryny i zagotowuję. Na początku mieszam aby cukier się rozpuścił i nie przywarł do dna.

    Gdy woda się zagotuję dodaję miętę, sok z cytryny i gotuję około 5 minut.
    Następnie garnek z syropem odstawiam na około 6 godzin. Jeżeli przygotowujemy syrop wieczorem, to możemy odstawić na całą noc.

  2. Po około 6 godzinach, syrop przecedzam na sitku wyłożonym gazą i odciskam. Czysty syrop ponownie zagotowuję i od razu po zagotowaniu rozlewam do wcześniej wyparzonych buteleczek i słoików.
    Szczelnie zakręcam, korkuję i odstawiam w chłodne miejsce do piwnicy lub lodówki.

    Syropu nie pasteryzuję, ponieważ rozlewałam go bardzo gorący.

    Syrop miętowy jest gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń