Do góry

Napoje Przepis na:

Syrop z mięty pieprzowej

Syrop z mięty pieprzowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 156 Ocena: 1745

Dodano:

Odsłon: 2034

Kiedy moja córka robiła ten syrop, byłam nastawiona sceptycznie.Moje wątpliwości ulotniły się, gdy zostałam poczęstowana pysznym, orzeźwiającym napojem na bazie syropu. Gorąco go polecam. W połączeniu z wodą mineralną i plasterkiem cytryny jest wyjątkowy.

Składniki

  • 20 gałązek mięty pieprzowej
  • 3 łyżki kwasku cytrynowego
  • 1 kg cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Gałązki mięty pociąć na kawałki. Zasypać kwaskiem cytrynowym i zostawić na godzinę. Następnie zalać 1 litrem przegotowanej, letniej wody. Odstawić na 24 godziny.

  2. Następnego dnia przecedzić przez gęste sito do innego garnka. Dosypać 1 kg cukru. Zagotować tylko do rozpuszczenia cukru. Gorący syrop przelać do czystych, wyparzonych słoiczków. Zakręcić wieczko i odwrócić do góry dnem. Później, w miarę potrzeby, odkręcać po jednym słoiczku. Do szklanki nalać 1/5 syropu, a reszta napoju to woda. Po dołożeniu plasterka cytryny można się delektować niezwykłym napojem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń