Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syrop pokrzywowy to produkt przede wszystkim prozdrowotny. Oczyszcza, rozrzedza i wspomaga produkcję krwi.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 211
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 211
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Składniki
Najpierw należy zebrać pokrzywę. W tym celu wyszukujemy czyste, niezanieczyszczone miejsce, gdzie rośnie pokrzywa i zrywamy 10 - 15 centymentrów górnej części rośliny. Bardzo ważne jest, żeby pokrzywa była przed okresem kwitnienia.
Następnie pokrzywę myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut, po czym odstawiamy wywar do ostygnięcia.
Wystygnięty wywar z pokrzywy odcedzamy przez gazę, dodajemy sok z cytryny oraz cukier i ponownie gotujemy.
Kolejnym krokiem jest przelanie syropu do butelek z ciemnego szkła i pasteryzacja. Ze względu na relatywnie niską zawartość cukru butelki nalezy pasteryzować przez około 30 minut.