Do góry

Dodatki Przepis na:

Syrop z pędów sosny

Syrop z pędów sosny

Autor: KORAL

Przepisów i artykułów: 363 Ocena: 4472

Dodano: 11.05.2018

Odsłon: 561

Syrop z sosny warto mieć pod ręką, gdy nastanie czas przeziębień. Jest znakomity na kaszel.A przy tym świetnie smakuje.

Składniki

  • młode zielone pędy sosny
  • cukier
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zerwane młode pędy sosny delikatnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na 1 centymetrowe kawałki.

  2. Potem w słoiczku układamy na przemian warstwy pędów i cukru.
    Mniej więcej 3 cm pędów posypujemy 4 łyżkami cukru.
    Słoik zakręcamy i odstawiamy na słoneczne okno.
    Raz dziennie energicznie wstrząsamy słoikiem.
    Syrop w słoneczne dni będzie robił się w około 7 dni, w pochmurne trochę dłużej.
    Potem przez sitko przelewamy powstały syrop do mniejszego słoiczka.
    Przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.
    Właściwości lecznicze zachowuje nawet przez kilka lat.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń