Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Syrop z wiśni"
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 23
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 538
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 764
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 23
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 538
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 764
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Składniki
Wiśnie umyj i osusz. Usuń szypułki i wydrąż około 3/4 owoców.
Zmiksuj owoce (razem z niewydrążonymi wiśniami, dzięki którym syrop zyska pestkowy posmak) i odłóż na ok. 24 godziny. Wiśnie przecedź przez gęste sito lub płótno.
litr powstałego soku ugotuj z cukrem, kwaskiem cytrynowym i laską wanilii.
Gdy cukier się rozpuści, laskę wanilii wyjmij z naczynia. Syrop przelej do butelki. Odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki.
Po odstawieniu syrop możesz połączyć z amaretto.
Czas przygotowania: 30 minut 235 kcal/100 gŹródło: Tele Tydzień