Do góry

Desery Przepis na:

Szachownica-Moja Kombinacja:-)

Szachownica-Moja Kombinacja:-)

Autor:

Przepisów i artykułów: 224 Ocena: 2505

Dodano:

Odsłon: 413

Tanie i smaczne ciasto z efektem WOW:-)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka mąki
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • czubata łyżka kakao
  • Warstwa Kubuś:
  • 1 sok Kubuś (duża butelka 900 ml)smak dowolny,miałam jabłko-marchew-banan
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • Warstwa "pianka":
  • 2 śmietany kremowe 30% ( każda po 330 ml )
  • opakowanie galaretki cytrynowej
  • Dodatkowo:
  • starta czekolada mleczna na wierzch
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy z cukrem, na pianę, dodajemy żółtka, miksujemy aż masa będzie puszysta a cukier się rozpuści.Na końcu dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy.
    Biszkopt pieczemy w 180st C, ok 20-25 minut.
    Gdy biszkopt przestygnie,przepoławiamy go na pół.
    Gotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, tyle że mleko zastępujemy sokiem.Oba budynie rozrabiamy dokładnie(by nie było grudek) w szklance soku, wlewamy to, do gotującego się pozostałego soku,nieustannie mieszamy, gdy budyń będzie gęsty ściągamy go z ognia. Wsypujemy do niego galaretkę w proszku i szybko mieszamy,by ta się rozpuściła.
    Ciepłą(nie gorącą!) masę wykładamy na wystudzony przepołowiony biszkopt.
    Kroimy górną połowę biszkopty w podłużne paski.
    W 3/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy galaretkę, odstawiamy w chłodne miejsce, gdy ta zacznie się ściągać wlewamy ją do ubitej wcześniej na sztywno kremówki.
    Wykładamy trochę a w zasadzie ja tylko delikatnie przesmarowałam zimną warstwę kubusiową i na to układałam co drugi pasek biszkoptu wzdłuż,między biszkopty,łyzką smarowałam masą piankową,tak by masa i paski biszkoptu były równo i wtedy na górę nad wypełnienie pianką dałam paski biszkoptu wzdłuż i resztę wyrównałam masą piankową .Na wierzch ścieramy na tarce czekoladę.
    Masę trzeba dość szybko i sprawnie smarować na ciasto,ponieważ szybko ściaga.
    Ciasto najlepiej smakuje kilka godzin po przygotowaniu, przechowujemy je w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 12 czerwca Asiu, widzę mnóstwo Twoich świetnych przepisów.Aż żal było by je nie udostępniać. Ja też pomału będę dodawać, ale z tortami to bardzo długo idzie.:) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń