Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szafranowa babka na drożdżach"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 508
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 508
Składniki
Szafran namocz w spirytusie. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. W mące zrób wgłębienie. Wkrusz do niego drożdże, wsyp łyżkę cukru, wlej połowę mleka, przemieszaj z odrobiną mąki. Odstaw na 15 minut.
Masło stop. Gdy zaczyn wyrośnie, dodaj do niego resztę cukru i cukier waniliowy. Wlej pozostałe mleko, dołóż żółtka. Wyrób. Pod koniec dodaj masło i szafran. Odstaw na godzinę. Kiedy ciasto wyrośnie, ponownie zagnieć.
Dwie foremki posmaruj masłem, oprósz mąką, napełnij ciastem. Pozostaw w cieple, aby podrosło. Piecz 50 min w 180°C. Posyp cukrem pudrem.
16 porcji ok. 2 godz. 50 minŹródło: Naj