Do góry

Dania główne Przepis na:

Szafranowe gruszki

Szafranowe gruszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Szafranowe gruszki"

Składniki

  • 3 duże gruszki
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka białego octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • szczypta szafranu
  • po 5 dag mascarpone
  • sera z pleśnią i orzechów włoskich
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. czas 40 min; porcja – 180 kcal, cena 2,10 zł

  2. Gruszki umyj, obierz ze skórki, przekrój na połówki. Wydrąż gniazda nasienne. Włóż owoce do garnka, zalej wytrawnym białym winem. Dodaj ocet balsamiczny, otartą skórkę cytrynową (lub pomarańczową) oraz szafran.

  3. Jeśli gruszki nie są całkowicie pokryte winem, uzupełnij ten brak wodą.

  4. Całość zagotuj, a następnie zmniejsz płomień do małego i kontynuuj gotowanie przez 30 minut. Miękkie gruszki wyjmij z zalewy, ostudź.

  5. Serek mascarpone rozetrzyj. Dodaj pokruszony ser z pleśnią oraz posiekane i zrumienione na suchej patelni orzechy włoskie. Pastę wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj do szafranowych gruszek. Dowolnie dekoruj.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń