Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szakszuka, czyli jajka sadzone w pomidorach"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 27
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 43
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 75
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10515
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 98
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 27
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 43
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 75
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10515
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 98
Składniki
Cebulę obieram i kroję w kosteczkę. Paprykę słodką oraz chili oczyszczam z pestek. Chili siekam, a paprykę słodką tnę w kosteczkę. Pomidory parzę we wrzątku, Zdejmuję z nich skórkę, miąższ kroję dość drobno.
Na patelni rozgrzewam tłuszcz, szklę cebulę. Dodaję obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, chili i pomidory. Przesmażam chwilę, mieszając. Dodaję koncentrat pomidorowy, kumin, pieprz i sól do smaku. Mieszam i chwilę duszę na małym ogniu.
W sosie robię wgłębienia, wbijam w nie jajka. Smażę, aż się zetną. Szakszukę posypuję posiekaną zieleniną. Podaję gorącą, np. z pieczywem.
ok. 30 min
<strong>Violetta Miszczak - Lesiewicz z Połczyna Zdroju</strong>Źródło: Tina