Do góry

Śniadania Przepis na:

Szakszuka z fasolą i chorizo

Szakszuka z fasolą i chorizo

Autor:

Przepisów i artykułów: 463 Ocena: 9582

Dodano:

Odsłon: 3282

Szakszuka z fasolą i chorizo

Składniki

  • 5 jajek
  • kawałek kiełbasy chorizo
  • 2 pomidory
  • pół czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki fasoli konserwowej (ja użyłam czarnej)
  • 1/4 łyżeczki mielonej chili (lub więcej)
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • łyżka poszatkowanego szczypiorku
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Paprykę kroimy w większą kostkę i smażymy chwilę na oleju, dodajemy do niej pokrojoną w kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i plasterki chorizo. Po około 2 minutach, dorzucamy do tego pokrojone w mniejsze kawałki pomidory bez skórki i fasolę. Całość doprawiamy kminem, chili, słodką papryką i solą, gotujemy kolejne 3 minuty. W pięciu miejscach na patelni robimy zagłębienia, do których wbijamy jajka. Patelnię przykrywamy pokrywką. Szakszukę smażymy tak długo, aż jajka się zetną. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń