Do góry

Śniadania Przepis na:

Szakszuka z papryką

Szakszuka z papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 3

Dodano:

Odsłon: 639

Jajecznicę z pomidorami zna chyba każdy. Szakszuka to taka trochę podobna potrawa. Z tą różnicą, że do szakszuki dodajemy jeszcze paprykę (i nie tylko), a jajek nie roztrzepujemy. Jest to danie proste do zrobienia i sycące, w sam raz na śniadanie lub wczesną kolację. Lato dodaje smaku i aromatu temu daniu, bo mamy naprawdę świeże pomidory, prosto z pola, cudownie pachnące i pyszne. Warto eksperymentować z przyprawami, dosmaczając po swojemu.

Składniki

  • 2 większe pomidory
  • 3 większe ząbki czosnku
  • 1 niewielka papryczka chilli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • szczypta cukru
  • sól do smaku
  • 1 średnia papryka
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i wyciąć środek. Pokroić w średniej wielkości kostkę.
    Z papryki wyciąć gniazdo nasienne - pokroić ją w kostkę. Czosnek obrać i posiekać.

  2. Oliwę rozgrzać na głębszej patelni lub w płaskim rondlu.Dodać czosnek i zeszklić go na średnim ogniu. Dodać pokrojoną paprykę i całość poddusić przez chwilę. Dodać pomidory i mieszając co jakiś czas udusić do miękkości, odparowując jednocześnie część wody. Przyprawić kuminem, solą, cukrem i słodką papryką.
    Na wrzący sos wbić jajka, lekko je posolić i pod przykryciem gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż do pożądanego stopnia ścięcia.
    Podawać posypane szczypiorkiem lub dymką i świeżymi listkami bazylii. Idealnie pasuje do tego chrupiące pieczywo.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń