Do góry

Śniadania Przepis na:

Szakszuka ze szpinakiem i grana padano

Szakszuka ze szpinakiem i grana padano

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 97

Dodano:

Odsłon: 1753

Szakszuka ze szpinakiem i Grana Padano, szybka w przygotowaniu, pyszna i sycąca potrawa kapitalna.

Składniki

  • Jaja 3-4 sztuki
  • Szpinak 100 g
  • Pomidor
  • Cebula biała
  • Ząbek czosnku
  • Kiełki rzodkiewki
  • Papryka słodka lub pikantna wg gustu – 1 łyżeczka
  • Sos sojowy 1 łyżka
  • Kmin rzymski mielony – 1 łyżeczka
  • Sól do smaku
  • Olej do smażenia
  • Ser Grana Padano - tarty 1-2 łyżki
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na rozgrzany olej wrzuć poszatkowaną cebulę oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.

  2. Zeszklij około 2 minut.

  3. Dodaj paprykę oraz kmin rzymski oraz sos sojowy. Podsmażaj ok. 2 minut.

  4. Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój w kostkę, dodaj na patelnię.

  5. Duś całość na średnim ogniu pod przykryciem, aż pomidor się lekko rozpadnie, około 10 minut.

  6. Dodaj szpinak i od czasu do czasu mieszaj, aż lekko zmięknie i straci objętość.

  7. Na patelni zrób 3-4 zagłębienia i wbij w nie jajka.

  8. Całość posól do smaku i posyp tartym serem.

  9. Duś na średnim ogniu pod przykryciem około 4 minut, tak by białka się ścięły a żółtka pozostały płynne.

  10. Posyp kiełkami rzodkiewki.

  11. Serwuj z patelni

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń