Do góry

Desery Przepis na:

szampita, czyli serbskie ciasto ze slodka piana z bialek

szampita, czyli serbskie ciasto ze slodka piana z bialek

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4321

Dodano:

Odsłon: 12840

Szampita to jeden z najpopularniejszych ciast w Serbii- bardzo slodki, jeden kawalek jest w stanie zaslodzic awet najwiekszego lasucha :-) Nazwa ciasta: szam to po serbsku wlasnie piana bezowa z cukrem, a pita to ciasto.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Oddzielamy bialka od zoltek. Zoltka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy mleko, miksujemy. Dodajemy olej, ubijamy mikserem, az skladniki sie polacza. Make mieszamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo wsypujemy do masy jajecznej, mieszamy drewniana lyzka, az do polaczenia sie skladnikow. Mase wlewamy do natluszczonej, duzej blaszki (ok 30x40), piec w temperaturze 180 stopni ok 10 minut, do zrumienienia. Wystudzic.

  2. Do garnka wlac 50 ml wody i wsypac 500g cukru, na bardzo wolnym ogniu rozpuszczac cukier. W miedzyczasie ubic na sztywna piane bialka (po obroceniu miski do gory nogami piana nie moze z niej wypasc). Kiedy cukier sie rozpusci i w masie zaczna pojawiac sie duze, biale bable, wlac wrzaca mase cukrowa do bialek, jednoczesnie ubijajac mikserem. Ubijac piane z cukrem rowne 15 minut na najwyzszych obrotach. Po tym czasie piane wylozyc na ciasto, wyrownac i wlozyc do nagrzanego do 180 stopni, WYLACZONEGO piekarnika, zamknac drzwiczki i suszyc ciasto ok 15 min (wierzch ma byc bialy, piana powinna sie oddzielac od scianek blaszki- jesli sie tak nie dzieje, wlaczyc piekarnik na 120 stopni i jeszcze chwile zapiekac).

  3. Wystudzone ciasto polac rozpuszczona czekolada (na wolnym ogniu rozpuscic polamana czekolade z mlekiem i olejem).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 11 listopada 2012 Wygląda bardzo zachęcająco :-) jak ptasie mleczko na biszkopcie, koniecznie do wypróbowania :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń