Do góry

Dania główne Przepis na:

Szare kluchy, szare kluski, szare kluseczki

Szare kluchy, szare kluski, szare kluseczki

Autor: hajduczek-naturalnie

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 1252

Dodano: 14.10.2017

Odsłon: 1458

Dziś zapraszam do Poznania i ogólnie Wielkopolski. Poznańskie szare kluchy to głęboko skrywany obiekt pożądania wielu Wielkopolan. Dlaczego skrywany? A tego nie wiem, bo niewielu moich znajomych przyznaje się do częstego przygotowywania i jadania tej potrawy. Ale tutaj wszyscy ją znają, nie ma chyba mieszkańca Wielkopolski, który by nie próbował klusek z surowych ziemniaków. Jeszcze nasze babcie gotowały je bardzo często, później do kuchni, jadalni i na wielkopolskie stoły wkroczyły nieco bardziej wyszukane potrawy.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • mąka pszenna (u mnie orkiszowa) do uzyskania odpowiedniej konsystencji, zazwyczaj 5-6 łyżek
  • 1 łyżeczka soli do ciasta + sól do osolenia wrzątku, w którym ugotujesz kluski
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1 kg ziemniaków utrzeć na drobnej tarce (ja użyłam speedcooka), odstawić na 10 minut (używam do tego celu sita, ono wiele ułatwia).

  2. Zlać płyn, jaki się zbierze pod ziemniaczaną papką (warto dodać do ciasta skrobię, która zebrała się na dnie naczynia, podobnie jak robiliśmy w przypadku kartaczy).

  3. Następnie dorzucić do niej łyżeczkę soli i tyle mąki, by papka miała konsystencję pół-gęstą. Wymieszać.

  4. W tej konsystencji cały sekret. Na to przepisu nie ma. Natomiast jest sprawdzian: jeśli wrzucona na wrzącą w garnku wodę (słoną, oczywiście) próbna kluseczka rozpadnie się – należy do papki dodać jeszcze mąki.

  5. Jeśli kolejna kluseczka się nie rozpadnie – znak to nieomylny, że papka ma gęstość właściwą.

  6. Wtedy wrzucamy ją stopniowo, partiami, na wrzątek, nabierając bokiem łyżki po trochu papki i zanurzając łyżkę w wodzie.

  7. Kiedy kluseczki wypłyną na wierzch – wyjmujemy jedną na próbę, ale tylko dla świętego spokoju. I tak już są ugotowane.

  8. Wybieramy je łyżką cedzakową, składamy z pietyzmem na półmisku i albo polewamy od razu świeżo wytopionymi skwareczkami z cebulką (hm, u mnie to cebulka bez skwareczek), albo pozwalamy im wystygnąć i serwujemy rodzinie na kolację, odsmażane.

  9. Idealnym dodatkiem do tych klusek jest gotowana kapusta kwaszona, ze skwarkami i kminkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 22 listopada nie jadłam jeszcze takich,więc czas spróbować:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elkapatelka 26 października U mnie babcia robiła takie małe okrągłe kluseczki,po ugotowaniu odlewała połowę wody i zalewała mlekiem.Nazywało się to baksalory.PYCHA.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 26 października SUPER przepis. Zabieram do plagiatorka. Dzięki.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alutka50 17 października fenomenalne! uwielbiam s kapustką i boczkiem!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń