Do góry

Dania główne Przepis na:

Szare kluski okraszone skwarkami.

Szare kluski okraszone skwarkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1100 Ocena: 11929

Dodano:

Odsłon: 1057

Szare kluski ziemniaczane rzucane z łyżki, okraszone skwarkami z cebulą podane z surówką z kiszonej kapusty.

Składniki

  • pulpa ziemniaczana (ciasto na kluski):
  • ziemniaki 2 kg (obranych)
  • jajka kurze 2 szt.
  • mąka ziemniaczana (skrobia z wyciśniętych ziemniaków)
  • mąka pszenna 5 kopiastych łyżek
  • sól 1 łyżka
  • Okrasa:
  • podgardle 15 dag
  • Cebula 1 szt.
  • majeranek 2 szczypty
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • Surówka z kiszonej kapusty:
  • kiszona kapusta 40 dag
  • cebula połowa
  • pieprz ziołowy 2 szczypty
  • oliwa z pestek winogron 2-3 łyżki
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta na kluski:

    Pulpę ziemniaczaną odciskamy przez ściereczkę na 70%, odciśnięty sok po odstaniu wylewamy, a osiadłe skrobia dodajemy do ciasta. Z podanych wyżej składników wyrabiamy ciasto na kluski.

  2. wykonanie okrasy:

    Pokrojone w kostkę podgardle smażymy na patelni do ładnego zarumienienia się skwarek. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i przyprawy.

  3. Wykonanie surówki:

    Kapustę lekko odciskamy z soku, możemy nożem troszkę rozdrobnić, sok wypijamy, jest bardzo zdrowy. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do kapusty, dodajemy olej i pieprz i mieszamy.

  4. Wykonanie klusek:

    W garnku gotujemy lekko osoloną wodę, gdy zacznie wrzeć wrzucamy łyżeczką ciasto ziemniaczane, gotujemy partiami 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Zaraz po wrzuceniu kawałków ciasta do wody mieszamy łyżką, żeby kluski się nie sklejały.

  5. Gotowe kluski nakładamy na talerze, polewamy okrasą i podajemy z surówką z kiszonej kapusty.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń