Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka

Szarlotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 465

Dodano:

Odsłon: 32381

Szarlotka w troszkę innym wydaniu

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. maki pszennej
  • 1./2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • 1 szkl. cukru
  • Masa I:
  • 6-8 jabłek
  • 1 i 1/2 galaretki agrestowej
  • Masa II:
  • 6 łyżek kaszy mannej
  • 3 szkl. mleka
  • cukier waniliowy
  • 1-2 łyżka soku z cytryny
  • 1 margaryna
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: oddzielić żółtka od białek; żółtka + cukier ubić, do ubitych dodać obie mąki + proszek do pieczenia + 1 łyżka wody, na koniec ubite białka. Piec w 170 st. ok 35-40 min. (ja to piekłam w tortownicy o średnicy 28 cm)

    Masa I: jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach wrzucić do garnka i dusić do gorących jabłek wsypać galaretkę i mieszać, aż galaretka się rozpuści.
    Gorące jabłka wyłożyć na zimny biszkopt. (ja zmodyfikowałam troszkę przepis i przekroiłam biszkopt na pół i przełożyłam jabłkami , troszkę zostawiając na wierzch.)


    Masa II: 6 łyżek kaszy manny + cukier waniliowy roztrzepać w szklance mleka, 2 szkl. mleka zagotować na gotujące mleko wlać kaszę - ugotować i wystudzić. Margarynę utrzeć i dodać ugotowaną kaszę + sok z cytryny. Masę wyłożyć na wystudzone jabłka, całość polać polewą czekoladową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń