Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka

Szarlotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 5649

Dodano:

Odsłon: 1970

Pyszne ciacho, rozpływa się w ustach.

Składniki

  • SKŁADNIKI NA CIASTO;
  • mąka 4 szklanki
  • margaryna 2 kostki
  • cukier 1 szklanka + 1 cukier waniliowy
  • żółtka 4
  • kwaśna śmietana 4 łyżki
  • SKŁADNIKI NA MASĘ;
  • 3 kg jabłek
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki cynamonu
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać nożem z margaryną.
    Dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę. Wyrobić ciasto.

    Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 20 min.

  2. Jabłka należy pokroić na grube plastry. Wymieszać z cynamonem, bułką tartą i cukrem.


    Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielimy na dwie części .
    Rozwałkujemy, po nałożeniu na blachę nakłuwamy widelcem. Układamy farsz z jabłek i drugą połowę ciasta, również tą część nakłuwamy widelcem.


    Pieczemy w temp. 170* C OK 50 MIN.
    Ja piekę z termoobiegiem z grzaniem od dołu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń