Do góry
Przepis spons.

Desery Przepis na:

Szarlotka

Szarlotka

Autor: Smacznie_Beztluszczowo

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 201

Dodano: 12.10.2016

Odsłon: 4955

Mamy prawdziwą, piękną złotą jesień, która pachnie jabłkami i cynamonem. Na straganach czerwień jabłek kusi, więc poddajemy się temu i pieczemy pyszną szarlotkę. A pomoże nam w tym urządzenie Philips Airfryer. Podpiekamy, pieczemy i jemy – pyszną, kruchą i pachnącą słoneczną jesienią szarlotkę :)

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko szczypta soli
  • 4 duże jabłka
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną umieszczamy w misce miksera, dodajemy masło, jajo, zaczynamy wyrabiać ciasto. Dorzucamy cukier puder i szczyptę soli. Ciasto zagniatamy, zawijamy w folię i chowamy na 30 minut do lodówki.

  2. Jabłka myjemy, obieramy ze skóry, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki. Jabłuszka oprószamy cukrem i cynamonem.

  3. Airfryer rozgrzewamy do 190 stopni. Koszyk wykładamy papierem do pieczenia uważając, by nie przekroczyć poziomu „max“.

  4. Połową ciasta wykładamy spód koszyka. Ciasto podpiekamy w urządzeniu 8-10 minut – musi być lekko rumiane.

  5. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłuszka. Całość przykrywamy drugą połową rozwałkowanego ciasta.

  6. Zmniejszamy temperaturę urządzenia Airfryer do 180 stopni. Ciasto pieczemy 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lubiedzem 12 października 2016 a czy est jakas alternatywa do tego airfryera? co to jest? gdzie mozna to kupic? Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń