Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka

Szarlotka

Autor: kucharka-amatorka

Przepisów i artykułów: 156 Ocena: 1711

Dodano: 04.07.2018

Odsłon: 584

Moja pierwsza tego lata szarlotka. Ciasto jest kwaskowate i ma piękny, żółty kolor. Jest też bardzo kruche. Serdecznie polecam.

Składniki

  • 40 dag mąki kukurydzianej
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru brązowego
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek (dałam papierówki)
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki cukru pudru
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek. Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, ekstraktu waniliowego, żółtek i masła zagnieść ciasto. 2/3 wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i wylepić dno. Ponakłuwać widelcem. Podpiec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C 15 minut. Pozostałe ciasto zawinąć w folię i dać na 1/2 godziny do zamrażarki. Papierówki umyć i obrać, a następnie zetrzeć na tarce na ostrzach do szatkowania ogórków, czy kapusty. Uniknie się wtedy puszczania zbędnego soku. Posypać cynamonem. Jest to konieczne, gdyż jabłka szybko ciemnieją.

  2. Starte jabłka wyłożyć na ciasto. Na nie ubitą na sztywno pianę z czterema łyżkami cukru. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce. Posypać wiórki równo na całym cieście. Piec 30-35 minut w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń