Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka

Szarlotka

Autor: Magda_lena

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 105

Dodano: 17.12.2012

Odsłon: 39879

Smaczna, aromatyczna- lekko cynamonowa, prosta w wykonaniu- czego chcieć więcej. POLECAM! :)

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: z mąki, margaryny, cukru pudru, jajek i proszku do pieczenia - wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części.

  2. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach wsypać budynie i cynamon oraz trochę cukru (do smaku) - wymieszać.

  3. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę wcześniej posmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem. Następnie wyłożyć jabłka. na jabłka drugą część ciasta. Podziurkować widelcem. Upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Aż się ciasto zarumieni.

  4. Aneks: pierwsze ciasto przed nałożeniem jabłek można lekko posypać bułką tartą. Można całkowicie zrezygnować z dodania cukru do jabłek - ja tak robię. W oryginalnym przepisie jabłek jest 2 kg - tę ilość można pomniejszyć max do 1,5 kg. W szarlotce na zdjęciu jabłek jest 1,8 kg- dokładnie :)

  5. SMACZNEGO :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

iwona-bonk 20 czerwca 2014 Pyszności muszę jak najszybciej ją zrobić!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

igorczak2008 09 lutego 2013 Dobre, jednak nie ma to jak zamiast margaryny dodawać masło

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

awepa 20 stycznia 2013 Ta szarlotka jest przepyszna, dzisiaj robiłam . A tego budyniu to nie czuć (smakowo) w tych jabłkach, za to mają bardzo fajną konsystencję :-) Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annabel 18 grudnia 2012 Uwielbiam szarlotki moja rodzinka również ale takiej z budyniem nie robiłam wygląda super i na pewno tak smakuje . Teraz do ulubionych pozdrawiam

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ola100 17 grudnia 2012 budyn pewnie waniliowy lub smietankowy no moze cos nowego wyprobuje

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 17 grudnia 2012 ciekawe połaczenie budyniu bezpośrednio z jabłkami, domyślam się, że budyń pięknie zagęszcza masę jabłkową i jednocześnie aromatyzuje :))), piękna i rasowa Ci wyszła :))

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń