Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka Ani

Szarlotka Ani

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1109

Dodano:

Odsłon: 3757

Uwielbiam to ciasto, mega kruche i wypełnione po brzegi soczystymi jabłkami

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 250 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka bułki tartej
  • ok 1,5 kg jabłek (najlepiej antonówki)
  • 1 galaretka cytrynowa
  • cukier do smaku
  • Cynamon
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 5 białek
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 szklanka cukru
  • cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, mieszamy ze śmietaną i dodajemy do mąki Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne podsypujemy dodatkowo mąką. Oddzielamy 1/3 ciasta i wgniatamy do niej kakao, wkładamy do zamrażarki.

  2. Formę 23x23 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wyklejamy spód i boki formy ciastem, posypujemy bułką tartą.

  3. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy do smaku cukrem, mieszamy z sypką galaretką i cynamonem. Wykładamy na ciasto. Polewamy roztopionym masłem.

  4. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie ciągle ucierając proszek budyniowy. Pianę wykładamy na jabłka.

  5. Na wierzch ścieramy ciasto kakaowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° na ok 50 - 60 minut. Po wystudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń