Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka Ani... Babci Ani

Szarlotka Ani... Babci Ani

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 6901

Dodano: 30.11.2011

Odsłon: 14137

W mojej rodzinie od lat. Zapewniam , że wart jest tyle zachodu, ile zajmuje jego przygotowanie.

Składniki

  • Przepis na dużą blachę - ok.25 cm / 35 cm
  • ....
  • ciasto kruche:
  • 2 szkl mąki zwykłej
  • 3/4 kostki margaryny
  • 2 zółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru
  • ewentualnmie kwaśna śmietana- do zagniecenia ciasta
  • ...........
  • Farsz jabłkowy:
  • 3 kg jabłek szara reneta
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • cukier i cynamon - do smaku ( w zależności od upodobań i kwaśności jabłek)
  • .............
  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 1/2 szkl. maki zwykłej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. . cukru
  • 1 x cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ze składników na ciasto kruche szybko zagnieść ciasto dadajac tyle śmietany ile zabierze mąka w trakcie zagniatania. Ciasto schłodzić ( ok. 1 ha w lodówce) , wyłożyć nim ( ja wylepiam) uprzednio wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia , ponakłuwać widelcem. Niech teraz ciasto czeka w lodówie na dalszy rozwój sytualcji .

  2. Farsz: Obrane jabłka zetrzec na grubej tarce, poddusić we własnym sosie jakieś 15 min wraz z cukrem i cynamonem. Do gorących ( ale już uduszonych ) jabłek dokładnie wmieszać żelatynę - całość wystudzić i wyłożyć na ciasto kruche. Piec 35 min w temp 190 st. wstawiajac do nagrznego już pieca.

  3. W tym czasie robimy biszkopt- Suche składniki ( bez cukru) mieszamy. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukry. Do ubitej masy dodajemy po jednym żółtku stale miksując. Do tej masy jajecznej delikatnie nalezy wmieszac suche składniki.

  4. Po upływie 35 min wspomnianych w pkt. 2 , na masę jabłkową wylewamy biszkopt rozprowadzając go równomiernie. Pieczemy kolejne 30 min w temp. 180 st.

  5. Ciasto gotowe. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń