Do góry

Desery Przepis na:

szarlotka Ani (na kruchym cieście)

szarlotka Ani (na kruchym cieście)

Autor: anna_82

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 185

Dodano: 22.04.2011

Odsłon: 23745

nie znam nikogo, kto nie skusi się na szarlotkę:)

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pół szklanki cukru, szczyptę soli, śmietanę, żółtka, margarynę i szybko zagnieść ciasto.

  2. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Dodać pół szklanki cukru, cynamon i budyń śmietankowy. Wymieszać.

  3. Blachę wysmarować tłuszczem, wykleić połową ciasta i wyłożyć doprawione jabłka.

  4. Ubić białka na sztywną pianę z połową szklanki cukru i szczyptą soli. Ja na koniec dodaję kisiel np. wiśniowy aby nadać fajnego koloru. Ubitą pianę wyłożyć na jabłka.

  5. Resztę ciasta podrobić na kawałeczki i ułożyć na szarlotce.

  6. Piec w temperaturze 150 stopni Celsjusza, około 1 godziny i 20 minut. Cisto musi być dobrze rumiane. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Joasia2 22 kwietnia 2011 Szarlotki są pycha:) a najlepsze moim zdaniem to takie na gorąco z gałka lodów waniliowych:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń