Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka biszkoptowa

Szarlotka biszkoptowa

Autor: NaTalerzuAgnes

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 1418

Dodano: 15.11.2016

Odsłon: 2358

Ta szarlotka to wspomnienie wypieków mojej babci. Robi się ją bardzo łatwo. Jest miękka i wilgotna dzięki sporej ilości jabłek. Pyszna na słodkie popołudnie przy kawce.

Składniki

  • CIASTO:
  • Mąka pszenna - 2 szkl.
  • Śmietana 18% - 250 g
  • Jajka - 2 szt.
  • Żółtko - 1 szt.
  • Cukier - 3/4 szkl.
  • Masło - 100 g
  • Cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • MASA JABŁKOWA:
  • Jabłko - 1 kg
  • Kasza manna - 2 łyżki
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Cukier - 3/4 szkl.
  • DODATKOWO:
  • Białko - 1 szt.
  • Cukier puder - do posypania
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto

    Miksujemy na gładką masę wszystkie składniki - mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka, żółtko, śmietanę, roztopione masło, proszek do pieczenia i sól.

  2. Masa jabłkowa

    Jabłka obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z cukrem i cynamonem i dusimy chwilę na wolnym ogniu. Po podduszeniu mieszamy z kaszą manną.

  3. Połowę masy wylewamy na prostokątną blaszkę o wymiarach 22x28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Podpieczone ciasto smarujemy białkiem, układamy masę jabłkową, którą przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy jeszcze ok. 30 min. (aż ciasto się zrumieni). Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy ze smakiem :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń