Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka - czyli jabłecznik z budyniem

Szarlotka - czyli jabłecznik z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 387

Dodano:

Odsłon: 50346

ciekawy smak, łatwe w przygotowaniu

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z mąki, cukru, proszku do pieczenia, margaryny, śmietany i żółtek wyrobić ciasto - jak jest za suche można dodać trochę więcej śmietany.

  2. Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i wylepić spód natłuszczonej blaszki (ja zawsze tłuszcz na blaszce posypuję jeszcze bułką tartą, żeby potem ciasto się nie przyklejało).

  3. Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do jabłek dodać gotowy budyń i dobrze razem wymieszać. Gotowe jabłka z budyniem rozsmarować na cieście.

  4. Drugą połowę ciasta zetrzeć na masę jabłkową na tarce na dużych oczkach. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

paulag81 27 sierpnia 2012 Przepis jest na piatke. Czytajac komentarze postanowilam do jablek dodac 2 plaskie lyzki cukru i odstawilam na kilka minut zeby puscily sok. Pozniej dodalam okolo 3 lyzki bulki tartej i dobrze wymieszalam. Bulka poprawila konsystencje jablek i wchlonela sok. Szarlotka wyszla poprostu bajkowa i zniknela w mgnieniu oka:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tigerka 26 lutego 2012 niestety, ten przepis to totalny niewypal. za duzo wilgoci, wyszedl zakalec i niedopieczone ciasto. sam smak jablek z budyniem nie stanowi najlepszej kompozycji smakowej. wole tradycyjna szarlotke.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GRAZIA556 25 lutego 2012 z doświadczenia wiem iż drugą część ciasta należy zamrozić na godzinę aby można zetrzeć. Uważam również że sok z jabłek można dodać do mleka na którym gotowany budyń będzie-tak właśnie zrobię tę szarlotkę.!Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gosiawkuchni 05 lutego 2012 witam. dopiero się zalogowałam a tu pytanie sprzed tygodnia....ups..... to odpowiadam, bo lepiej późno niż wcale ;-) ja robię zwykle na standardowej prostokątnej blaszce... a jabłka odsączam przed dodaniem budyniu. pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anna-maria 28 stycznia 2012 witam serdecznie.Chciałam dziś upiec tę pychotkę, mam tylko dwa pytania:
czy piecze się ją na blasze o standardowych wymiarach czy raczej w tortownicy oraz czy jabłka po ich utarciu należy trochę odsączyć z soku???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń