Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szarlotka hrabiowska"
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 43
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 1616
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 43
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 1616
Składniki
Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej porcji około 1 zł.
Wszystkie ciasta siekamy na stolnicy, po czym krótko zagniatamy. Dzielimy na trzy części. Schładzamy w lodówce co najmniej godzinę.
Pokrojone jabłka podlewamy wodą i, nie mieszając, dusimy około 15 minut. Dodajemy cynamon i cukier. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z sokiem z cytryny, wlewamy do masy jabłkowej, dusimy jeszcze 2 minuty (masa powinna być bardzo gęsta).
Formę 34x23 cm natłuszczamy. Ścieramy na tarce jedną część ciasta, dociskamy do blachy, by spód był równy. Podpiekamy 8 minut w temperaturze 180oC. Lekko studzimy. Na spód wykładamy masę jabłkową, nakrywamy kolejną, rozwałkowaną częścią ciasta.
Z trzeciej części robimy wałeczki, które układamy w kratkę na wierzchu szarlotki. Ciasto dopiekamy około 45 minut w temperaturze 180oC.
Wartość odżywcza jednej porcji 216 kcal Białko 3,5 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 41 g.Źródło: Rewia