Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka na kruchym orkiszowym cieście. Całe ciasto bez dodatku cukru!
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 50
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 86
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 43
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 109
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 50
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 86
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 43
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 109
Składniki
Ciasto kruche: 150g chłodnego masła kroimy na drobne kawałki dodajemy mąkę, jajko i wodę. Wszystko zagniatamy aż ciasto będzie jednolite. Następnie około 3/4 ciasta zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki. 1/4 ciasta również zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki.
Obrane jabłka kroimy w ósemki a następnie w poprzek na drobne kawałki. Na patelni topimy 70g masła i smażymy na niej jabłka. Kiedy jabłka zmiękną dodajemy miód i cynamon i jeszcze chwilkę smażymy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki (powinno tam być koło 30 minut). Posypujemy blat lub stolnicę mąką i wałkujemy ciasto tak aby pasowało do naszej formy. Formę smarujemy masłem. Po przełożeniu do formy ciasto należy ponakłuwać widelcem. Wrzucamy samo ciasto na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180C
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i nakładamy jabłka. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki (powinno być bardzzo twarde) i ścieramy je na wierzch na tarce o grubych oczkach. I wrzucamy naszą szarlotkę na kolejne 35 minut do piekarnika nagrzenego do 180C
Życzę smacznego! Zapraszam na mojego facebooka i do zobaczenia filmu, w którym pokazuję krok po kroku jak przygotować taką szarlotkę.