Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka kryzysowa ( ze smalcem)

Szarlotka kryzysowa ( ze smalcem)

Autor: listek

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 1424

Dodano: 01.03.2011

Odsłon: 26252

Tę szarlotkę piekłyśmy z moją mamą w latach 80-tych, kiedy nie było możliwości pieczenia tak bajecznych ciast jak dzisiaj. Jest tania, łatwa w przygotowaniu i zaskakująco krucha.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto (jeśli jest zbyt luźne dodać odrobinę mąki)

  2. Na blachę wyłożoną papierem, wylepiamy 2/3 ciasta. Na ciasto wykładamy jabłka, na jabłka układamy krateczkę wykonaną z pozostałej 1/3 ciasta.Piec 45-50 min w temperaturze 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

alutka50 13 kwietnia Tak się nazywa bo w tych ciężkich kryzysowych czasach taka wszyscy piekliśmy. Młodsze osoby inaczej odbieraja nazwę

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tajra 02 marca 2011 Tak, tak, ja też zawsze dodaję łyżkę smalcu do ciasta na szarlotkę, zawsze jest miękkie, kruchutkie i rozpływające się w ustach. A jeśli ktoś ma ochotę to proponuję ten przepis na ciasto do szarlotki (dostałam go od koleżanki, najlepsze ciasto na szarlotkę jakie znam, takie mięciutkie): 2 i pół szkl mąki, niepełna szkl cukru, 10-12 dag margaryny, duża łyżka smalcu, 1 jajko i 3 żółtka, 3-4 łyżki śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia - zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na dłuższą chwilę aby dobrze się rozwałkowało. Dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy, w środek jabłka - wiadomo. Jest pycha ! Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

perpetuum 01 marca 2011 No i jak tu się odchudzić do lata??????

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 01 marca 2011 Ta szarlotka to wcale nie jest taka kryzysowa,natomiast jest bardzo krucha.
Od dawna znam przepis na kruche ciasto z dodatkiem smalcu zamiast części
masła, bo dodatek smalcu zwiększa kruchość ciasta, a masło daję, ponieważ nie używam
margaryny. Pozdrawiam

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 01 marca 2011 Ta szarlotka to wcale nie jest taka kryzysowa,natomiast jest bardzo krucha. br /
Od dawna znam przepis na kruche ciasto z dodatkiem smalcu zamiast części br /
masła, bo dodatek smalcu zwiększa kruchość ciasta, a masło daję, ponieważ nie używam br /
margaryny. Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 01 marca 2011 Szarlotka wygląda pysznie - do wypróbowania , uwielbiam takie ciasta z jabłkami

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń