Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka miodowo-cynamonowa

Szarlotka miodowo-cynamonowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3847

Dodano:

Odsłon: 667

Szarlotka na biszkopcie miodowym z masą jabłkowo-galaretkową.Pokryta kremem śmietankowo-budyniowym i posypką z cynamonem.Ciasto delikatne,winne i pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT MIODOWY:
  • -6 jajek -1/2 szklanki cukru -1 szklanka mąki
  • -1 łyżeczka cynamonu -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -4 łyżki płynnego miodu
  • MASA JABŁKOWO-GALARETKOWA:
  • -ok. 5 większych jabłek -0,5 l. wody -3 łyżki cukru,opcjonalnie
  • -2 galaretki agrestowe -1 łyżeczka cynamonu
  • KREM ŚMIETANKOWO-BUDYNIOWY:
  • -3 szklanki mleka -2 białe budynie -4 łyżki cukru
  • -500 ml. śmietanki 30 % -400 g. jogurtu greckiego -100 g. cukru pudru
  • -1 śmietan-fix -50 g. żelatyny -3/4 szklanki wody
  • POSYPKA:
  • -100 g. herbatników -1 łyżeczka cynamonu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po trochu cukru i ubić. Przesiewać mąkę z cynamonem i proszkiem i już mieszać delikatnie łopatką.Na koniec wmieszać miód. Wylać na blaszkę 34x38, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.25-30 min.w 175*.

  2. masa jabłkowa-Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Wlać wodę, dodać cukier i pogotować parę minut. Odstawić i zaraz wmieszać galaretki, do ich rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego tężenia. Wylać na biszkopt i schłodzić.

  3. krem-Ugotować budynie z cukrem. Ostudzić, od czasu do czasu mieszając. Albo przykryć ściśle folią spożywczą aż przestygnie. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Śmietankę wraz z jogurtem i pudrem ubić dodając fix. Potem porcjami dodawać budyń i miksować. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wylać na jabłka.
    posypka-Herbatniki zetrzeć na tarce, albo dokładnie pokruszyć. Wymieszać z cynamonem i posypać placek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 17 lipca Tereniu, następnym razem jak będziesz robić to pyszne ciasto zaproś mnie :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń