Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szarlotka na cieniutkim cieście"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Składniki
Masło schłodzić, posiekać z przesianą mąką, szczyptą soli, 5 łyżkami cukru i 1 łyżką cukru waniliowego, dodać jajka, energicznymi ruchami zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 1-1,5 godziny.
Jabłka umyć, obrać, pokroić, usunąć gniazda nasienne, przełożyć do dużego garnka, zasypać 1/2 szklanki cukru, oprószyć cynamonem, prażyć aż puszczą sok. Jeśli podsmażone jabłka okażą się nadal kwaśne, należy użyć więcej cukru.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować cienko. 2/3 rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem, podpiec ok. 15 min w 180oC. Rozłożyć jabłka, przykryć pozostałym ciastem pokrojonym w paski, piec 45 min w temp. 170oC, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.
By ciasto było idealnie kruche, przygotuj je z 3 porcji mąki, 2 – masła i 1 – cukru. Masło musi być dobrej jakości, 82 proc.
ok. 85 min plus chłodzenieŹródło: Twoje Imperium