Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka na gorąco z lodami

Szarlotka na gorąco z lodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 1405

Dodano:

Odsłon: 15621

Po prostu polecam :-)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO KRUCHE: wszystkie składniki szybko zagnieść i podzielić ciasto na 2 części - 2/3 i 1/3. Większą część ciasta ułożyć w posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy.

  2. MASA JABŁKOWA: Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce i przesmażyć. Do przesmażonych jabłek dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon -wymieszać i przestudzić. Gdy masa jabłkowa będzie prawie zimna przełożyć ją do tortownicy, następnie na jabłka zetrzeć drugą część ciasta. Piec w temperaturze 160°- 170° ok 50 minut.

  3. LODY: Rodzynki zalać alkoholem (najlepiej dzień wcześniej). Żółtka z 3 łyżkami śmietany, cukrem, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym ubijać na parze tak długo aż masa zacznie gęstnieć. Następnie wyjąć z kąpieli wodnej i ubijać na zimno. Gdy masa będzie już zimna, resztę śmietany ubić na sztywno i dodać do masy. Dodać również nasączone rodzynki, pokrojoną w kostkę czekoladę i drobno posiekane orzechy - wymieszać, przełożyć do plastikowego pojemnika i zamrozić.

  4. W moim wykonaniu deser podany był z bitą śmietaną i polewą czekoladową. SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agatokaj 16 czerwca 2012 No właśnie jak tak można kusić!!!!A jaka bomba kaloryczna!!!!Skandal!!!!Pycha mmmmm do ulubionych:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agatokaj 16 czerwca 2012 No właśnie jak tak można kusić.A ile to kalorii!!!!!!Skandal.Pycha do ulubionych

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 04 listopada 2011 to już jest rozpusta..... ale kto mógłby sioę oprzeć takiemu deserowi :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń