Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka na kruchym

Szarlotka na kruchym

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 3604

Dodano:

Odsłon: 1018

Jesień w pełni. To czas na doskonałą polską szarlotkę.

Składniki

  • szara reneta - 2kg
  • cynamon - 3 łyżeczki
  • cukier - 3 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • masło - 100g (ciasto)
  • mąka pszenna - 200g (ciasto)
  • cukier - 50g (ciasto)
  • zimna woda - 3 łyżki (ciasto)
  • cukier puder (ciasto)
  • forma do tarty - 26cm średnicy
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki i przesmażamy dodając cukier, cynamon i cukier waniliowy.

  2. Składniki na ciasto zagniatamy szybko pamiętając by masło do ciasta użyte było mocno chłodne. Zagniecioną kulę owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki.

  3. Po 20 minutach rozkładamy ciasto na wysmarowanej masłem (to co nam na papierze zostało wystarczy) i obsypanej bułką tartą formie do tarty. Tworzymy palcami na brzegach charakterystyczny boczek. Nakłuwamy cała powierzchnię widelcem. Rozkładamy na formie papier do pieczenia i wysypujemy na niego fasolę lub groch jako obciążenie. Podpiekamy ciasto około 10 minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie usuwamy papier z obciążeniem i wsadzamy do pieca ponownie na około 5 minut aż się ciasto zarumieni.

  4. Zarumienione ciasto już tylko czeka na jabłka. Wypełniamy formę nimi szczelnie i pieczemy całość 35 minut w tej samej temperaturze co wcześniej. Z części ciasta można zrobić charakterystyczną dla amerykańskiej (choć pewnie nie tylko) szarlotki kratę.

    Posypujemy po ostygnięciu całość cukrem pudrem i podajemy na przykład z lodami waniliowymi...

    Pod wpisem link do naszego nowego bloga ze starymi i nowymi przepisami. Zapraszamy :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń