Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 23

Dodano:

Odsłon: 4412

Bardzo łatwy przepis na super szarlotkę która zasmakuje każdemu amatorowi deserów z jabłkami. Można ją podawać na zimno jaki na ciepło z lodami :) Sprawdza się za każdym razem :) Smacznego

Składniki

  • 350 g mąki
  • 200 g masła
  • 1 kg jabłek
  • 3 żóltka
  • cynamon ( +/- 3 łyżki)
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Mąkę przesiać, dodać masło, żółtka połowę cukru i szczyptę soli. Wszystkie składniki siekamy nożem, następnie zagniatamy ciasto, jak najkrócej się da do połączenia składników. Gotowe zwijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1,5 godziny.

  2. Jabłka:

    Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy razem z pozostałym cukrem i cynamonem ok 15-20 min.
    Jabłka można też przyprawić gotową przyprawą do szarlotki Kamis
    ( bardzo ciekawa mieszanka przypraw).

  3. Zakończenie :)

    Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy nim spód tortownicy, następnie zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    Uduszone jabłka wykładamy na podpieczony spód.

    Na wierzch trzemy na tarce resztę ciasta i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Do zarumienienia ciasta.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń