Do góry

Desery Przepis na:

szarlotka na kruchym cieście z rodzynkami i skórką pomarańczową…

szarlotka na kruchym cieście z rodzynkami i skórką pomarańczową…

Autor: izaa_a

Przepisów i artykułów: 395 Ocena: 11120

Dodano: 08.10.2017

Odsłon: 11258

szarlotka pachnąca pomarańczą z dodatkiem rodzynek na kruchym cieście; w sam raz na jesienne chłody z kubkiem kawy bądź herbaty…

Składniki

  • ciasto: 3 szkl maki
  • 4 żółtka
  • 200g masła
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 łyżeczki proszku
  • 2 łyżki śmietany
  • masa jabłkowa: ok 2-2,5kg jabłek
  • garść rodzynek
  • 3 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • ok 0,5 szkl cukru
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • lukier: lukier 3/4 szkl cukru pudru
  • łyżeczka śmietany
  • łyżeczka soku z cytryny
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. jabłka obieramy, kroimy na grubsze plasterki i przesmażamy dodając cukier rodzynki, skórkę pomarańczową i sok z cytryny. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną

  2. Zagniatamy ciasto z podanych składników. Blachę 25x36cm wykładamy papierem. Ciasto dzielimy na 2 części jedna (ta na spód) może być trochę większa. Więc większa częścią ciasta wykładamy dno formy i podpiekamy w 180st ok 10-15 min

  3. Na podpieczone ciasto wykładamy masę jabłkową. Na wierzch kładziemy drugą rozwałkowaną część ciasta, nakłuwamy w kilku miejscach nożem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 30-40 minut w 170st.

  4. Do rondelka dajemy śmietanę i sok z cytryny, wsypujemy cukier puder, podgrzewamy i dokładnie mieszamy.

  5. Ciepłe ciasto smarujemy lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń