Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka na kruszonce

Szarlotka na kruszonce

Autor:

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 475

Dodano:

Odsłon: 2874

Bardzo prosta i mega krucha szarlotka.

Składniki

  • Ciasto: 30 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki pszennej razowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag smalcu
  • 10 dag masła
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy lub aromat
  • Nadzienie: 1,5 kg jabłek
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • cukier do smaku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kaszy manny
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Nadzienie: jabłka obieramy, kroimy w kostkę lub plasterki. Przekładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i dusimy ok 10 minut. Nie pozwólmy im się rozgotować. Na końcu dodajemy cukier, cynamon i kaszę mannę. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

    Ciasto:Do miski wsypujemy wszystkie składniki, masło i smalec pokrójmy sobie nożem. Rozcieramy w rękach na kruszonkę.

    Formę ( tortownica o śr. 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy połowę ciasta, ugniatamy i podpiekamy na lekko złoty kolor w 180 st. C ustawienie góra dół (ok. 10-15 minut)

    Ciasto odstawiamy do wystudzenia, następnie wykładamy nasze jabłka, posypujemy resztą ciasta, równo rozkładamy i lekko ugniatamy. Pieczemy ok 40-50 minut aż góra ładnie się przyrumieni. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń