Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szarlotka pod bezą"
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 39
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 243
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 349
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 961
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 39
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 243
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 349
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 961
Składniki
Sposób przygotowania: Mąkę pszenną połącz z proszkiem do pieczenia. Następnie przesiej na stolnicę. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka włóż do lodówki. Do mąki dodaj zimne masło. Posiekaj nożem. Kiedy powstaną grudki, dodaj żółtka, sól i 1/2 szklanki cukru. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
Laskę wanilii rozetnij. Czubkiem noża zeskrob rdzeń. Łodygi rabarabaru oczyść, odetnij liście, a resztę pokrój na kawałeczki. Wymieszaj je z rdzeniem wanilii. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kosteczkę (ew. skrop sokiem z cytryny, aby owoce nie ściemniały). Następnie pokrojone jabłka wymieszaj z rabarbarem.
Stolnicę oprósz mąką. Wyłóż na nią schłodzone ciasto i cienko rozwałkuj. Tortownicę (o średnicy ok. 26 cm) posmaruj tłuszczem. Spód i brzeg formy wylep plackiem. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem, aby nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Na spodzie równomiernie rozłóż przygotowane wcześniej nadzienie z rabarbaru oraz jabłek.
Schłodzone białka ubij mikserem. Kiedy piana będzie już sztywna i lśniąca, powoli dosyp pozostały cukier. Ubijaj dalej, aż się rozpuści. Masę be zową wymieszaj z mąką ziemniaczaną i rozsmaruj na owocach. Ciasto piecz około 65 minut w temperaturze 175 st. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem i udekoruj melisą.Źródło: Tina