Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka pod bezą

Szarlotka  pod bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 6

Przepis wart wypróbowania: "Szarlotka pod bezą"

Składniki

  • 50 dag rabarbaru
  • 2 duże jabłka
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1/2 kostki (10 dag) masła albo margaryny
  • 1 i1/2 szkl. cukru
  • 1 laska wanilii
  • 6 płaskich łyżek
  • mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • mąka do oprószenia stolnicy
  • tłuszcz do formy
  • cukier puder do posypania
  • kilka listków melisy do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Sposób przygotowania: Mąkę pszenną połącz z proszkiem do pieczenia. Następnie przesiej na stolnicę. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka włóż do lodówki. Do mąki dodaj zimne masło. Posiekaj nożem. Kiedy powstaną grudki, dodaj żółtka, sól i 1/2 szklanki cukru. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.

  2. Laskę wanilii rozetnij. Czubkiem noża zeskrob rdzeń. Łodygi rabarabaru oczyść, odetnij liście, a resztę pokrój na kawałeczki. Wymieszaj je z rdzeniem wanilii. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kosteczkę (ew. skrop sokiem z cytryny, aby owoce nie ściemniały). Następnie pokrojone jabłka wymieszaj z rabarbarem.

  3. Stolnicę oprósz mąką. Wyłóż na nią schłodzone ciasto i cienko rozwałkuj. Tortownicę (o średnicy ok. 26 cm) posmaruj tłuszczem. Spód i brzeg formy wylep plackiem. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem, aby nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Na spodzie równomiernie rozłóż przygotowane wcześniej nadzienie z rabarbaru oraz jabłek.

  4. Schłodzone białka ubij mikserem. Kiedy piana będzie już sztywna i lśniąca, powoli dosyp pozostały cukier. Ubijaj dalej, aż się rozpuści. Masę be zową wymieszaj z mąką ziemniaczaną i rozsmaruj na owocach. Ciasto piecz około 65 minut w temperaturze 175 st. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem i udekoruj melisą.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń