Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka pod kakaową pierzynką

Szarlotka pod kakaową pierzynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 787

Dodano:

Odsłon: 26723

Łatwe w przygotowaniu, delikatne, rozpływające się w ustach.. pyszne :)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagnieść ciasto z podanych składników ( z wyj. kakao).Przy końcu zarabiania, podzielić ciasto i do 1/3 części dodać kakao i zagnieść, a do pozostałej części dodać aromatu waniliowego (jeśli ktoś lubi) i zagnieść ponownie. Jeśli ciasto by się kleiło podsypać mąką- ciasto ma odchodzić od rąk. Obie części zafoliować. Białą wsadzić do lodówki, a ciemną do zamrażalnika, na minimum kilka godzin (u mnie leżały całą noc).

  2. Wyjąć białą część ciasta z lodówki i wylepić nią spód formy do pieczenia o wymiarach 23x40cm(wyłożonej papierem do pieczenia). Ponakłuwać widelcem i podpiec przez 10-15 min w piekarniku w temperaturze około 160-170st.C.

  3. Nadzienie: Jabłka obrać, podzielić na cząstki, powycinać gniazda nasienne. około 1/4 jabłek zetrzeć na tarce na grubych oczkach, a resztę pociąć w plasterki. Wymieszać jabłka i połączyć z cukrem i cynamonem.

  4. Z białek z dodatkiem cukru ubić lśniącą pianę.

  5. Na podpieczony spód wysypać kilka łyżek bułki tartej (tak żeby dość dokładnie pokryła całe ciasto). Wyłożyć mieszankę jabłek, wyrównać i lekko dognieść. Na jabłka wyłożyć pianę z białek i dokładnie rozsmarować. I na koniec zetrzeć ciemną część ciasta na tarce o grubych oczkach, tak by pokryła cały wierzch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do ok 170-180st.C przez 60-80 min (wszystko zależy od piekarnika). SMACZNEGO!!!

  6. przepis na ciasto od koleżanki, pomysł na pokrojenie jabłek z blogu mojewypieki.blox.pl, reszta inwencja własna.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gosiadoris 27 września 2014 Czy do ciasta daje się margarynę, jeśli tak to ile?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Majeczka1988 12 grudnia 2011 u mnie mężczyźni też uwielbiają, kiedy jabłek jest dużo. Przepis się ciekawie zapowiada, zapisuję w ulubionych :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 12 grudnia 2011 Taka szarlotka spodobałaby się mojemu mężowi - z dużą ilością jabłkowego nadzienia :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń