Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka pod różową kołderką

Szarlotka pod różową kołderką

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 1963

Dodano:

Odsłon: 11089

przepis dostałam od koleżanki

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiac do miski, dodac do niej margarynę, 4 łyżki cukru, proszek do pieczenia, posiekac nożem. Kiedy nam się zrobi konsystencja kruszonki, dodajemy 5 żółtek i zagniatamy. Po czym wstawiamy do lodówki, tak by ciasto się ochłodziło.

  2. Jabłka obrac, zetrzec na tarce o grubych oczkach, odcisnąc sok, dodac resztę cukru oraz cynamon (ok. 1 łyżki). Ciasto podzielic na dwie częsci. Większą z nich rozwałkowac i wyłożyc na spód blachy (mnie wygodniej było wykleic dno ciastem; wcześniej blachę wyłożyłam papierem do pieczenia). Na cieście rozkładamy jabłka.

  3. 5 białek ubijamy na sztywną pianę, dodajemy kisiel (proszek) i jeszcze chwilę miksujemy. Różową pianę rozkładamy na jabłkach, wszystko przykrywamy utartą na grubych oczkach tarki resztą ciasta. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Attaga08 01 września 2010 Dzięki za przepis :)) , Bardzo,bardzo dawno temu jadłam taką szarlotkę i nigdzie nie mogła znaleźć przepisu. Pyyyychotka,palce lizać mniammmm Do ulubionych a potem do piekarnika:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń